Kako postati PHP ekspert?

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

PHP programeri se mogu podeliti u četiri grupe: početnici, osrednji, profesionalci i elita [1].

PAZI

Na tržištu postoji veliki broj besplatnih PHP rešenja. Ako neko uspe da preuzme, instalira i eventualno konfiguriše gotovu aplikaciju, to ne znači da je PHP ekspert!


 • Početnici. Uče kako da koriste promenljive, kako da uključuju fajlove, kako da preuzmu podatke koristeći web obrazac. Umeju da koriste jednostavne logičke operacije, pomoću tutorijala mogu i da pošalju mejl, rade sa WordPress-om. Hrabriji se možda uhvate u koštac sa OOP, ali uglavnom bez razumevanja.
 • Profesionalci. Dobar deo života su potrošili na mnoge projekte. Razvijali su komercijalne PHP aplikacije u popularnim frejmvorkovima, efikasno koriste različite tipove baza podataka, posećuju konferencije i drže predavanja. Sa lakoćom mogu da izvedu ceo projekat, od početne ideje do aplikacije spremne za tržište.
 • Elita. To su profesionalci sa hiljadama radnih sati uloženih u usavršavanje sopstvenih veština. Razvijaju PHP aplikacije na samostalno razvijenim platformama, sa lakoćom prave nove ekstenzije po potrebi. Greške pronalaze letimičnim pregledom izvornog koda. Izuzetno su pedantni u pisanju kvalitetnog koda. Biraju teške projekte na kojima će da rade i rešavaju probleme za koje klijenti čak i ne znaju da ih imaju. Da je Čak Noris programer, on bi bio u ovoj grupi.


Dobro, a gde su onda osrednji? Oni su karika koja nedostaje. Kako neko ko je početnik postaje profesionalac ili više od toga? Probajte sledeće korake:

 • Upoznajte se sa platformom. Prvo naučite da je podešavate, a potom se bacite na detalje. Računar na kome razvijate softver konfigurišite tako da što više podseća na računar na kome će aplikacija raditi.
 • Špageti kod? Nikako! Programski kod treba da ima svoj tok, logiku, prepoznatljiv stil pisanja i pre svega, treba da bude čitljiv i jasan. Ubacujte komentare gde god procenite da je to potrebno.
 • Objektno-orijentisano programiranje. Naučite osnove i počnite da ih primenjujtete.
 • WordPress developer nije PHP developer. Da neko ne bi pogrešno razumeo, WordPress je dobar alat za blogove, jednostavne veb sajtove, jednodnevne projekte i laku zaradu. Pogodan je za ljude koji nemaju nikakve veze sa programiranjem, ali neće od vas napraviti PHP profesionalca.
 • Krenite malim koracima. Pokušajte da pomoću OOP predstavite predmet ili živo biće. Uverite se da ste dobro razumeli koncept klasa i objekata pre nego što pređete na neki konkretan frejmvork.
 • Ako nemate posla, izmislite ga. Pokrenite projekat koji je vezan za vaš hobi ili neka lična interesovanja. Time ćete sebi obezbediti kvalitetan trening i stavku u biografiji. Ko zna, možda taj projekat neko i otkupi?
 • Gledajte i proučavajte tuđi kod. Preuzmite neku besplatnu aplikaciju, instalirajte je na vašem kompjuteru i počnite da proučavate i modifikujete njen kod. Nije bitno koliko pri tome grešite, jer na greškama se uči. Tražite aplikacije i projekte koji su dobro dokumentovani i aktuelni.
 • Isprobajte nekoliko različitih frejmvorka, potrudite se da osetite razliku. Time ćete steći uvid u to kako se jedan problem može rešiti na različite načine.
 • Čitajte, budite radoznali, neprekidno istražujte. Unapredite znanje engleskog jezika, jer za skoro svaki problem već postoji rešenje. StackOverflow i SitePoint su dobra mesta za početak.
Tagovi

php programski jezik, php programer