PHP programeri u Srbiji

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

2015. godine je sprovedeno statističko istraživanje podržano od 15 IT organizacija. U anketi je učestvovalo 1650 ispitanika, od kojih je najviše bilo iz Beograda (56%), Novog Sada (24%) i 7% iz Niša.

Zanimljivo je da je broj programera koji se smatraju seniorima, mediorima i juniorima skoro izjednačen (31, 34 i 35%). Od ukupnog broja ispitanih, 11% su bile žene.

Programski jeziciDeveloperi su označili svaki jezik i tehnologiju u kojima su radili do sada. Na prvom mestu se nalazi HTML/CSS, a slede JavaScript i MySQL. Više od 50% developera radilo je u PHP-u, a sličan broj i u Javi. Najmanje su zastupljeni Scala i oba jezika za iOS - Swift i Objective-C.

Platforma75% developera radi web platforme, 17% desktop/standalone, a samo 8% za mobilne uređaje.

Alati • Verzionisanje


  75% programera koristi neki od alata za verzionisanje koda. Najviše se koristi Git (89%), dok mnogi paralelno koriste i SVN ili Mercurial.

 • Editori koda


  U skoro istim procentima se koriste Sublime, Visual Studio i Eclipse, dok je četvrto mesto zauzeo PHPStorm koji PHP developeri skoro uniformno koriste. Napokon, tu su InteliJ i Netbeans sa po 17%.

 • Oprativni sistem


  Najpopularniji operativni sistemi su Windows (70%), Linux (44%) i MacOS (25%).


ObrazovanjeViše od 50% developera ima visoku školsku spremu, od čega su samo 2/3 sa nekih od tehničkih fakulteta. Skoro 30% ispitanika je studiralo ili još uvek studira, a 13% ima završenu višu školu.

Takođe, više od polovine developera nema relevantno fakultetsko obrazovanje uklapa se i sa globalnom statistikom. Zato ne čudi podatak i da je formalno obrazovanje ocenjeno sa 2.69/5 kao sredstvo za sticanje znanja o programiranju. Još nižu ocenu su dobili razni kursevi i obuke na koje su domaći developeri išli.

Kao najvrednije za sticanje znanja, ocenjeni su samostalno učenje i praksa (4.73/5), kao i učenje uz iskusnije kolege (4.15/5).

Pokazalo se da posedovanje relevantne diplome ne utiče na platu developera.

Sertifikati22% programera u Srbiji poseduje jedan ili više relevantnih sertifikata, ali većina ceni da ti sertifikati nisu imali uticaja na njihovo zaposlenje ili platu.

Zaposlenje


Od ispitanih developera, 60% je zaposleno, 15% su frilenseri, 13% vlasnici svoje firme i 12% su nezaposleni - uglavnom studenti.

 • Freelance


  PHP freelance poslovi najčešće se ugovaraju sa klijentima iz Severne Amerike i Zapadne Evrope. Do klijenata se najviše dolazi preko onlajn platformi (41%) i preko preporuke (37%), dok 17% srpskih programera uglavnom radi za iste klijente.

  UpWork je trenutno najpopularnija platforma među srpskim programerima i na njoj tačno polovina ispitanih developera ima nalog.

 • Vlasnici firmi


  Developeri koji su vlasnici firmi, prethodno su najčešće bili deo neke druge firme (69%) i dominantno se bave servisnim biznisom (80%). Od zaspolenih developera, 8% već radi sa strane na pokretanju sopstvenog biznisa u formi startap-a.

 • Radno mesto


  Zaposleni koji su popunjavali anketu su članovi tima (73%), vođe tima (19%), a 5% ispitanika ima jednu od vodećih uloga u kompaniji. 63% ne radi ništa "sa strane", a od onih koji rade, većina tome posvećuje manje od 5 sati nedeljno.


Vlasništvo kompanija47% domaćih IT kompanija u kojima anketirani rade su u domaćem vlasništvu, a 15% u mešovitom domaćem-stranom vlasništvu.

Klijenti80% klijenata IT kompanija u Srbiji su stranci.

Prekovremeni rad59% developera nije plaćeno za prekovremeni rad, a od pogodnosti na poslu ubedljivo vodi fleksibilno radno vreme.

 • Pogodnosti programera na poslu


  65% programera je zaposleno na tradicionalni način, preko Ugovora u radu, 17% je angažovano preko preduzetničke agencije. U prilično zanemarljivim procentima su oni koji su plaćeni bez ikakve prijave, ili preko Ugovora o delu, autorskog ugovora, virtuelnih računa i sl.


Promena radnog mestaGlavni razlog za promenu radnog mesta iz perspektive domaćeg developera je želja za sticanjem novih znanja i iskustava. Veća plata je na drugom mestu.

Izvor: startit .rs