Arhitektura web aplikacija

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Arhitektura web aplikacije predstavlja izbor suštinskih strukturnih elemenata koji će činiti jednu web aplikaciju. Ukoliko se ti elementi ne procene i ne izaberu dobro na početku, naknadne izmene će skupo koštati. Nasuprot tome, dobro postavljena arhitektura sistema dozvoljava da se web aplikacija sa lakoćom promeni, unapredi, da se dodaju ili oduzmu jedna ili više funkcionalnosti prema potrebi.

Prilikom izbora arhitekture web aplikacije, podrazumevaju se dobri argumenti
Prilikom izbora arhitekture web aplikacije, podrazumevaju se dobri argumenti


Sledeći segmenti su nezaobilazni deo procesa formiranja arhitekture aplikacije:

  • Da li će web server i baza podataka biti na istom kompjuteru? A mail server?
  • Kako će se rasporediti kod aplikacije u različite fajlove? A fajlovi u direktorijume?
  • Funkcije, klase i objekti.
  • Kada pogledate projekat, da li vidite frejmvork, MVC, bazu podataka?
  • Use-case dijagrami?


Kako izabrati arhitekturu web aplikacije?Nažalost, za ovo ne postoji univerzalni recept. U pitanju je proces koji se bazira pre svega na iskustvu. PHP programski jezik poseduje takvu sintaksu da cela web aplikacija, kolika god da je, može da stane u jedan fajl. Pri tome mislim na baš sve: i PHP kod, i HTML kod, i CSS i JavaScript. Ako zatreba, čak i sve slike i multimedija mogu da se smeste u taj isti fajl.

Da li će takva aplikacija raditi? Hoće. Da li je to dobra praksa? Nije, jer ćete brzo uvideti koliku će muku, znoj i suze zahtevati svaki sledeći pokušaj izmene koda ili funkcionalnosti takve aplikacije.