Prednosti i nedostaci web aplikacija

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Prednosti web aplikacijaOsnovna prednost web aplikacija je njihova nezavisnost od vrste kompjutera, operativnog sistema ili platforme. Zahvaljujući prilagodljivom dizajnu (Responsive design), istu web aplikaciju je moguće koristiti na desktop kompjuteru, tablet računaru ili pametnom telefonu, bez obzira na operativni sistem koji je instaliran na tim uređajima (Windows, Linux, Mac itd). Mogu lako da razmenjuju podatke sa drugim aplikacijama i, po potrebi, da se integrišu sa različitim web servisima.

Web aplikacija se instalira, ažurira i održava na web serveru, bez potrebe da se distribuira i/ili instalira na računarima krajnjih korisnika. To je velika prednost u kompanijama i sistemima sa velikim brojem korisnika.

Web aplikacije se mogu iznajmljivati (SaaS - Software as a Service), po ceni koja je neuporedivo niža u odnosu na cenu desktop aplikacije. U ovom slučaju krajnji korisnik nema pristup izvornom kodu aplikacije, što otežava softversko piratstvo ili pokušaje obrnutog inžinjeringa (reverse engineering).

HTML5 omogućava jednostavno kreiranje interaktivnog okruženja u okviru web brauzera (video, audio, vizuelni efekti), uz pristup hardverskim elementima korisnikovog računara poput web kamere ili mikrofona.

Po kvalitetu, web aplikacije su postale ravnopravne desktop aplikacijama u tolikoj meri da je aktuelni trend da se korisnički interfejs desktop aplikacija dizajnira u stilu web aplikacija.

Nedostaci web aplikacijaAhilova peta web aplikacija je Internet veza. Ukoliko dođe do prekida Internet veze, web aplikacija postaje delimično ili u potpunosti neupotrebljiva.

U potpunosti su zavisne od web servera i kompanije koja je vlasnik aplikacije (ASP - Application Service Provider), a u slučaju bankrota kompanije ili prestanka funkcionisanja određene usluge, krajnji korisnik skoro da nema nikakva prava. Čak i u slučaju kada se objavi nova verzija aplikacije, korisnicima se retko ostavlja mogućnost izbora između nove i stare verzije.

Vlasnik aplikacije može da, barem teorijski, prati sve što korisnici rade, tako da je izražen problem privatnosti i zaštite poslovnih podataka.

Koliko god da je pristup aplikaciji preko web brauzera praktičan i krajnjem korisniku olakšava svakodnevni život, u istoj meri otežava život timu koji radi na razvoju web aplikacije. Naime, na tržištu postoje tri dominantna web brauzera - FireFox, Google Chrome i Microsoft Edge (bivši Internet Explorer) kao i mnoštvo drugih brauzera. Pri tome, brauzeri ne prate u potpunosti zadate standarde, a pojedine elemente različito tretiraju. Prilikom razvoja web aplikacije, mora se obratiti pažnja na ponašanje aplikacije u različitim web brauzerima, tzv. cross-browser kompatibilnost.
Tagovi

web aplikacija, korisnički interfejs, html5