Web aplikacija ili desktop (native) aplikacija?

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Ova debata je počela pet minuta nakon što je izmišljena prva web aplikacija. Poslednjih desetak godina, industrija forsira web aplikacije.

Web aplikacijeKorisniciWeb aplikacije imaju očigledne prednosti. Običnom korisniku računara u svakodnevnom radu je svakako jednostavnije da koristi web aplikacije:

  • ništa ne treba da se instalira
  • nove verzije softvera su automatski dostupne
  • cena mesečnog zakupa predstavlja samo delić cene ekvivalentne desktop aplikacije


DeveloperiTim koji je razvio softver može da prati statističke podatke vezane za rad aplikacije u realnom vremenu. To je velika prednost, jer omogućava uvid u interakciju korisnika sa vašim proizvodom.

NovacI za kraj, možda najjači argument - novac. Web aplikacija funkcioniše na različitim platformama i operativnim sistemima. Sa druge strane, pomislite samo na scenario u kome treba da napravite native aplikaciju u verzijama za Windows, Linux i OS X. Dobri programeri nisu jeftini, tako da razvoj istog softvera za različite platforme mnogo košta.

Desktop i native aplikacijeČak i u današnje vreme, kada je internet signal dostupan skoro na svakom koraku, postoje trenuci kada nismo na mreži. Na primer, u vozu, autobusu ili avionu možemo ostati bez interneta, a vreme dok putujemo možemo iskoristiti da uradimo deo posla. Možda radimo na udaljenom gradilištu gde nema signala mobilne telefonije? Šta ako odemo u inostranstvo, nemamo WiFi pristup, a ne želimo da plaćamo roming? To su takođe situacije kada posao možemo da završimo samo pomoću desktop ili native aplikacija.

Inženjeri u svakodnevnom radu za modeliranje, projektovanje i simulaciju različitih procesa koriste aplikacije koje zahtevaju veliku računarsku snagu. Pogađate, to su desktop aplikacije.

Zaključak?Vratimo se sada na pitanje od koga smo pošli: šta praviti - web ili desktop aplikacije? Na ovo pitanje se ne može dati jednoobrazan odgovor. Forma aplikacije se određuje prema zahtevima i prirodi projekta.

Zapravo, istina je negde između zato što su današnje aplikacije većinom hibridne. Evo dva jednostavna primera:

  • Vaš desktop softver verovatno povremeno komunicira sa serverima u Silikonskoj dolini i proverava da li je vreme za update ili možda šalje izveštaje o bagovima.
  • Vaša e-banking web aplikacija ili omiljena društvena mreža koriste kukije, koji su lokalni fajlovi na vašem hard disku, da bi pratili sa kojih sve kompjutera i lokacija pristupate aplikaciji.
Tagovi

web aplikacija, desktop aplikacija, hibridna aplikacija